Till minne av Claës L Ljung

Vännen Claës L Ljung har efter en tids sjukdom lämnat det jordiska liv som han älskade och dessutom fyllde med glädjeämnen för oss andra.


Claës L Ljung var ett glädjeämne i sig, en person med en ovanlig kombination av egenskaper. Han var en skarp iakttagare, en mästerlig berättare, en driven entreprenör och en resultatinriktad politiker. Pricksäker humor och kapacitet för kraftfullt och välformulerat klarspråk samsades förträffligt i Claës personlighet. I travets värld blev han något av en institution, inte minst genom sin kamp för amatörsportens villkor.

I vår älskade sport hade Claës genom åren många roller. Han var hästägare, uppfödare, hingsthållare, vice ordförande i amatörernas riksorganisation (under 46 år!) och fram till sitt frånfälle ordförande i vår lokala hästägar-/amatörförening. Som president i den europeiska amatörfederationen arrangerade han under många år tävlingsutbyte mellan amatörkuskar från en rad olika länder. Då kuskar från Halmstad var ute och reste, var han en uppskattad ”lagledare”. Vördnadsbjudande skägg, vit linnekostym och flytande konversation på fem europeiska språk väckte förundran och respekt hos våra värdar. Hans kontaktförmåga öppnade dörrar och skapade en kavalkad av minnen hos oss som hade privilegiet att få resa i hans sällskap.

Det är vår. Snart skall ljumma vindar svepa kring Alvhaga, den skogsegendom som var Claës hem och en viktig del av hans livsverk. Vi är många som har skimrande minnen därifrån. Gösfiske i Fegensjön, välorganiserad jakt, kanotfärder och samvaro kring det middagsbord där värdens högsäte nu står tomt. Den känsla som just nu lägrar sig över våra sinnen kan bäst sammanfattas i två ord: Vemod och tacksamhet.

Peter Adler
Tidigare ordförande i Hallands Travsällskap

Publicerad tisdag 19 mars 2024. info@halmstad.travsport.se