Johan Untersteiner till Tusenklubben för tränare

Sommaren 2014 tog Johan Untersteiner sin första tränarseger. Nu endast åtta år senare är han redan framme vid seger nummer 1 000. Jubileumssegern togs igår med hjälp av pappa Peter Untersteiner som vann med Holdfast AM på Vaggeryd, då Johan själv körde lopp i Norge.


Johan Untersteiners hästar har vunnit lopp på 15 banor i Sverige, mer än 100 segrar har det blivit på Halmstad, Åby, Jägersro och Kalmar. Men stallet har också segrar utomlands man noterat sig för tränarsegrar i Frankrike, Danmark, Norge, Finland och Österrike.

Att Johan skulle bli travtränare var ingen sensation. Pappa Peter var framgångsrik travtränare och Johan tävlade som ung med ponnyhästar innan han var lärling hos Stefan Hultman och Roger Walmann.

– Dessa tre har lärt mig oerhört mycket och jag är det oerhört tacksam.

2014 flyttade han från Solvalla till Halmstad och drog i gång som egen tränare. Första segern kom med Double Dream på Jägersro den 3 juni. Första V75-segern kom sedan med Going Ville i september och första finalen i V75 vann han på Solvalla Annandag Jul med Overtaker by Sib. Premiäråret som tränare landade Johan på 47 segrar och nästan 3 miljoner kronor till stallet. En superstark start.

Sedan dess har stallet vunnit mer än 100 segrar varje år. Rekord både i segrar – 142 – och pengar – 20,4 miljoner – är från 2017. De här siffrorna låg till grund att Johan 2017 valdes till Årets Tränare.

Men rekord är till för att slås och när han nu har så många fler hästar än förut så ryker de rekordsiffrorna troligen i år.

Stallets storsegrar är redan många. Om vi först sorterar ur miljonvinnarna så är de fyra stycken. Tre från 2017, om vi tar de först. I september vann Cyber Lane Svenskt Trav-Derby på Jägersro och fick 4 miljoner kronor. Två månader senare var det dags för Breeders’ Crown-finaler i Eskilstuna och då tog Johan en dubbel med Unrestricted och Cyber Lane. De vann var sin final och åkte hemåt med 1,6 miljoner kronor – var. 2018 åkte Johan till Finland och vann Finlandia Ajo med Pastore Bob.

Just Cyber Lane har tävlat enormt bra för Johan och vunnit över 14 miljoner kronor. Förutom Svensk Trav-Derby och Breeders' Crown-finalen har han vunnit Copenhagen Cup både 2018 och 2021. Han har även vunnit C.L. Müllers Memorial två gånger, 2018 och 2020.

I stallet har det funnits många storstjärnor. Day or Night In tex tjänade över 5 miljoner kronor. Dear Friend åkte Johan till Paris med 2020 och vann halvstora lopp innan de året efter vann Seinäjoki Race i Finland. Pastore Bob (som vi redan nämnt) tjänade också över 5 miljoner kronor för Johan. Guzz Mearas över 4 miljoner.

I Johans stall nu finns ca 230 hästar. 13 av dessa har tjänat en miljon kronor eller mer. Antal 2-åringar är nästan 60. Känns som ett bra avstamp mot nästa tusental.

– Innan dess hoppas jag fira 2 000 som kusk. Tänk om det kunde ske i Halmstad nästa sommar säger Johan Untersteiner, och där och då kändes det som han satte upp två nya mål för sig själv.

Publicerad måndag 13 juni 2022. info@halmstad.travsport.se